KAVERIJOHTAJAN
VISUAALINEN INNOSTUSKIRJA

Portaat


Portaat

Kaverijohtajuuden portaat

 1. Työn suoritteen vastuu ja aloite tulevat tasapainoisesti organisaatiolta ja jäseneltä;
 2. Kaverijohtajan tiimillä on aito jaettu visio;
 3. Tiimi on aito yhteisö, jolla on me-henki ja rituaaleja;
 4. Tiimin jäsenet ovat keskenään kavereita, enemmän kuin tuttavia, mutta vähemmän kuin ystäviä riittää hyvin.

Kaverijohtajuuden portaat

 1. Maa on perusta. Musashi selittää maan (1): ”Tunne pienimmät asiat ja suurimmat asiat, matalimmat ja syvimmät.” Hyvän johtoryhmän ja kaverijohtajuuden tunnusmerkki on oman itsensä ymmärtäminen. Maa (1) on perusta toiminnallesi. Sinun tulee tajuta omat voimavarasi, heikkoutesi ja vahvuutesi. Esimerkillä toiminen, luottamus, psykologiset pääomat ja tien mallintaminen kuuluvat ensimmäiseen portaaseen.
 2. Musashi määrittää veden (2): ”Kun perustana on vesi, hengestä tulee veden kaltainen. Vesi omaksuu säiliönsä muodon, toisinaan se on tihkumista, toisinaan hurja meri. Veden väri on kirkkaan sininen.” Veden (2) voima on valtava, kun vesipisarat yhdistyvät. Veden voima määräytyy tiimisi voimasta. Positiivinen dialogi ja keskittyminen vahvuuksiin antaa tiimillesi voiman. Vesi on myös kristallin kirkas. Vesi muotoutuu täydellisesti kohteeseensa, kuten jaettu visio. Havaitset erilaisuuden voiman ja osaat käyttää sitä hyväksi.
 3. Musashi innostaa tulesta (3): ”Tulen henki on raju, olipa tuli iso tai pieni. Henki voi tulla suureksi tai pieneksi. Suurikokoisen joukon voi havaita helposti, sen muuttaminen on vaikeaa ja ennakoiminen helppoa. Pienen havaitseminen on vaikeaa, mielen muuttaminen helppoa ja ennakoiminen hankalaa. Sinun on harjoiteltava päivät ja yöt tehdäksesi nopeita päätöksi. Harjoituksen tulee perustua tavalliseen elämään. Henkesi on pysyttävä muuttumattomana.” Tuli (3) eli johtajuus on pieni kynttilän liekki tai suuri roihu. Kaverijohtajana sinä sytytät tiimin. Sinä johdat sen energiaa tarpeen mukaan. Sinä teet toiminnan mahdolliseksi.
 4. Musashi opastaa tuulesta (4): ” Tämä on perinnettä. Kaikkiin Teihin liittyy sivuraiteita. Jos päivittäin tutkit jotain Tietä ja henkesi lähtee toiseen suuntaan, voit luulla seuraavasi hyvää tietä vaikka et todellisuudessa olekaan oikealla Tiellä. Jos olet oikealla tiellä ja poikkeat vain hiukan, poikkeama kasvaa myöhemmin.” Tiimin tien löytäminen tarkoittaa oman tien seuraamista. Tuuli (4) on arvaamaton voima. Joskus tuulee voimakkaasti, joskus on täysin tyyntä. Kaverijohtajana sinun tulee tarttua sopivaan tuuleen eli liiketoiminta-mahdollisuuksiin. Etsit tuloksia ja ratkaisuja. Haastat prosessin ja kehität uutta. Osaat ottaa mahdollisuudesta kiinni ja uskallat antaa purjeen viedä.
 5. Musashi kuvaa tyhjyyden (5): ”Tyhjyydellä tarkoitan sitä millä ei ole alkua tai loppua. Tämä periaate merkitsee saavuttamattomuuden ymmärtämistä. Strategian tie on luonnon tie. Kun oivallat luonnon voimat ja tunnet jokaisen tilanteen rytmin, kykenet voittamaan luonnollisesti.” Keskeinen elementti kaverijohtajuudessa on tietoinen läsnäolo. Tämä tarkoittaa ajattelun ajattelua. Tärkein elementti on tyhjyys (5). Tietoinen läsnäolo. Mielekkyys. Nuotittomuus. Ymmärrys olennaisuudesta. Ajatus siitä, mitä tiedät ja mitä et. Kuuntelet omaa sydäntäsi ja rohkaiset muiden. Ymmärrät tiimisi ja sen valtavat mahdollisuudet. Tietoinen läsnäolo on kaverijohtajuuden ylin taso.


Maa

Asenne oppimiseen ja kehittymiseen on määräävin tekijä sinulle. Sinä voit kehittyä koko ikäsi. Sinun tulee löytää oma oppimistyylisi ja strategiasi. Oman itsensä tunteminen on kaiken johtamisen perusta. Oppimissopimuksen 2 (Cunningham 1994) keskeiset kysymykset ovat

 • Missä olen ollut? (Historia)
 • Missä olen nyt? (Nykyisyys)
 • Mihin olen menossa? (Tulevaisuus)
 • Miten pääsen sinne? (Keinot)
 • Mistä tiedän, että olen perillä? (Mittarit)

Positiivisessa psykologiassa 3 keskitytään niihin ehtoihin, joiden vallitessa sinä voit hyvin. Milloin koet elämäsi mielekkääksi ja otat toiset ihmiset myönteisesti vastaan? Keskittymällä omiin vahvuuksia päästään parhaiten eteenpäin. Ymmärrys lähtee omien ja muiden psykologisten pääomien jalostamisesta: itseluottamus (self-efficacy/confidence), tulevaisuususko (hope), realistinen optimismi (optimism) ja sitkeys (resiliency). 4

Kun kirjoitat oman tarinasi saat syvemmän ymmärryksen itsestäsi. Analysoi itseäsi aidosti ja hämmästellen. Ymmärrä arvokasta menneisyyttäsi. Vaikka sinussa voi olla arpia, ne ovat tehneet sinut rikkaammaksi. Sinä olet elämäsi taideteos nyt. Elinikäisen oppiminen avartaa sinut kehittymiselle. Pyydä palautetta vertaisiltasi, asiakkailtasi ja esimiehiltäsi. Mieti tarkasti, mikä on unelmasi? Kirjoita se paperille. Millä askelilla voit saavuttaa sen? Piirrä oppimissopimus vaikka oheiselle kortille ja laita se sellaiseen paikkaan, missä näet sen päivittäin. Etsi sellainen henkilö, joka on lähellä sinun unelmaasi. Haastattele häntä, mutta rakenna oma polkusi perustuen vain sinuun itseesi.

2 Vaihtoehtoisia tapoja tehdä oppimissopimuksesi: Mainion kolmion, Ollis Leppäsen kirjan Liiketoimintasuunnitelma Roskakoriin, http://liiketoimintasuunnitelmaroskakoriin.fi/author/ollilepp/; Selkeän filosofisen Lauri Järvilehdon Upeaa työtä tai Visuaalinen ja innostava Lisa Sonora Beamin, Creative Entreprenour.

3 Positiivisen psykologian guru on Martin Seligman, tsekkaa sivut, Positiivisen psykologian keskus.

4 Lue innostava kirja: Makke Leppänen & Ilona Rauhala, Johda ihmistä, psykologiaa johtajille.


Vesi

Mieti millä asenteella lähdet mukaan tiimin toimintaan. Tiimin tulos on sama kuin sen heikon lenkki. Tiimin tulos on tiimin jäsenten kertolaskua. Jos yksikin jäsen tulee 80 % asenteella tiimiin mukaan, on tiimin tulos 80 %. Samalla huonolla asenteella liikkeellä oleva saa helposti mukaan muut jäsenet. Jos tiimissä on kuusi jäsentä ja kaikki ovat mukana 80 %:n asenteella, on tiimin tulos 26 %. Jos tiimin jäsenet pystyvät ylittämään itsensä 20 %:lla, on tiimin tulos 298 % 5. Omalla asenteella on valtava merkitys tiimin tulokseen. Jos joku henkilö ei ole mukana tiimissä oikealla asenteella, on juuri sinun tehtäväsi nostaa asia esille.

Jaetun vision kehkeyttäminen on tiimin rakentamisen tärkein vaihe. Tuo esille tiimin kanssa, mitkä ovat sinun odotuksesi. Tiimin muodostaa yhteinen aika ja haaste. Eli läsnäolo ja tiimin tavoite eli visio. Tiimin toimintaa ohjaavat johtavat ajatukset: arvot (miten tiimi toimii, pitää sinut oikealla tiellä), visio (mihin olette menossa) ja missio (miksi olette olemassa). Johtavat ajatukset luovat tiimin merkityksen. Hyvät johtavat ajatukset ovat yksiselitteisiä ja selkeitä. Ne ovat niin rouheita, että ne herättävät tunteet. Johtavat ajatukset ovat eettiset ja avoimia. Johtavat ajatukset sytyttävät tiimin ponnistelemaan. Ajattele suuresti, ainakin 100 kertaa suuremmin!

5 Esa Saarinen esitti tämän kaavan J.T. Bergquistin kaavana Pafos-seminaarissa kesällä 2013. Suosittelen lämpimästi Pafosta myös sinulle!!!, tsekkaa sivut.


Tuli

Nuorelle viisi tärkeää asiaa työssä 6 ovat vapaus, hauskuus, työkaverit & ilmapiiri, merkityksellisyys ja oma kehittyminen. Johdat siis työn mielekkyyttä eli työn merkityksellistä tekemistä. Miten sinä johdat sydämellä, tuloksellisesti ja nuotittomasti?

Sydämellä johtaminen tarkoittaa sinulle valmentava ote kaverisi kehittymiseen. Sinä käyt aitoa dialogia tiimisi kanssa. Rakennat luottamusta. Otat vastuun tiimisi ilmapiiristä. Selvität, mikä merkityksellistä tiimisi jäsenille ja toteutat sen.

Tuloksekas toiminta johdattaa sinut tavoitteiden luomiseen. Keskiössä on ratkaisukeskeisyys. Et etsi ongelmia, vaan ratkaisua. Pidät kiinni pitäminen tavoitteista. Se tarkoittaa, että tavoitteiden asettamisessa sinun tulee olla tarkkana. Tavoitteiden 7 tulee olla määrätty, mittavissa, saavutettavissa, realistinen ja aikaan sidottu. Sinun tulee haastaa positiivisesti tiimisi jäsenet kehittymään ja pitämään tavoitteista kiinni. Osaat antaa palautetta, sekä kehittävää, mutta ennen kaikkea positiivista. Osaat myös itse ottaa tavoitta vastaan. Olet etsimässä tiimillesi liiketoiminnallisia tuloksia. Tiedät, miten tiiminne talous kehittyy ja ajat siinä tuloksia.

Nuotittomasti johtaminen on sinulle kolmas kulmakivi. Annat tiimisi jäsenille vapauden toimia annettujen raamien sisällä. Oma tapasi toimia tukee toisia. Olet joustava. Olet valmis muutoksiin.

6 Tiia Lehtisen ja Teija Välinoron opinnäytetyöstä

7 S.M.A.R.T. = Specifi, Measurable, Attainable, Realistic and Timely, nämä sivut opastavat sinua.


Tuuli

Tie on strategia. Strategian on toiminnan punainen lanka. Strategiaa ajatella konemaisesta näkökulmasta. Tällöin organisaatio toteuttaa halutun tien eli strategian riippumatta siitä millainen itse organisaatio on tai mitä se haluaa. Lähdemme liikkeelle tiimistäsi. Jim Collins 8 esittää strategian kolmen kysymyksen kautta:

 1. Mikä innostaa meitä?
 2. Missä voimme olla parhaita?
 3. Mistä teemme rahaa?

Tehkää tiimikonsepti ensin tiimisi jäsenten kanssa henkilökohtaisesti siten, että jokainen tiiminne jäsen täyttää omat intohimon, osaamisen ja ansaintamallinsa. Lähtekää liikkeelle tiiminne osaamista. Miettikää missä voitte olla parhaita? Ehkä ensin omalla kotialueella, mutta miten voitte kehittyä maailman parhaiksi 9? Ajatelkaa tiiminä suuresti. Miten voitte kehittyä ja mitä osaamista tiiminne tarvitsee? Tämän jälkeen voitte lähteä tiiminä miettimään teidän ensin teidän yhteistä intohimoa 10. Etsikää yhdessä mikä sytyttää teidät tiiminä? Pohtikaa tiiminä niitä flow:n eli virtauksen hetkiä. Mistä muodostuvat ja miksi? Kolmanneksi pohtikaa tiimillenne sopiva ansaintalogiikka. Miksi asiakkaat maksavat teidän tiiminne innosta ja osaamisesta? Ja miten teidän tiiminne ansaitsee rahaa asiakkailta? Mikä on se ainutlaatuinen etu, miksi asiakkaan kannattaa maksaa tiimillinne?

Sinun ainutlaatuisuutesi voi perustua kolmeen seikkaan:

 • Erinomaiseen kustannustehokkuuteen, millainen olet rahan kanssa?
 • Loistavaan asiakaspalveluun, miten tulet toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa?
 • Sinun erilaisuuteen, jolloin erotut muista omalla alueellasi. Missä olet hyvä tai missä alueella haluat kehittyä todella hyväksi?
 • Tyhjyys – Ole tietoisesti läsnä

8 Lue Jim Collinsin kirja: Hyvästä Paras, ehdoton strategia klassikko! Jimin kirjoista ehdottomasti paras. http://www.jimcollins.com/index.html. Suomeksi siilikonseptin käytön on selittänyt mainiosti Lauri Järvilehto, katso.

9 Mahtava tarina: Nordic Business Forum tähtää yhdeksi maailman merkittävämmäksi liike-elämän seminaariksi 10 vuodessa.

10 Loistava esimerkki intohimosta on Supercell, pelien tekiminen. Katso huviksesi vaikka Me Naisten artikkeli!


Tyhjyys

Korkein taso kaverijohtajuudessa on tietoinen läsnäolo. Tämä tarkoittaa ajattelun ajattelua. Tiimiakatemialla on päävalmentajan Ulla Luukaan sanonta: ” Kun tulet sisään (huoneeseen), mitä tulee sisään?” Arjen filosofi Esa Saarinen 11 puhuu oman mielen mangeerausta. Hänen mukaansa parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää. Esa ehdottaa keskittymistä toisen ylärekisteriin eli toisen henkilön positiivisiin puoliin. Sinulla pitää olla kyky kuunnella ja kohdata tiimiläisiä yksilötasolla. Viiden tason kaverijohtajan pitää pystyä ajattelulla ohjaamaan omaa ajatteluaan.

Kiinalainen sananlasku sanoo osuvasti: pelaa vain sellaisia pelejä, joiden säännöt voit itse määrätä. Tarkastele omaa toimintaasi hiekkalaatikolla. Hiekkalaatikko on se toimiala, se business, missä toimit. Muut leikkijät samalla hiekkalaatikolla ovat sinun kilpailijasi. Teillä kaikilla on omat lelunanne. Näillä leluilla teette strategisia siirtoja eli hiekkalinnaanne. Teillä on leikissä säännöt. Teillä faktiset säännöt eli hiekkalaatikon reunat, tietynlaiset lelut ja niin edelleen. Teillä on myös usko sellaiset yhteiset uskomussäännöt, jotka muodostuvat teidän yhteisestä uskomuksista, miten pitää leikkiä.

Kuva: Hiekkalaatikko ja pelin henki

Keskeistä on pelin tai leikin henki. Onko se yhteistyöllistä tai kilpailullista. Miten aktiivisia leikkijät ovat ja miten te suhtaudutte sääntöihin. Vain yhteistyöllinen leikki kehittää kaikkia. Se luo plussasumma peliä. Jos leikkijät ovat passiivisia, on peli nollasummapeliä. Jos peli on kilpailullista, peli on miinussummapeliä. Kysy itseltäsi, millaista leikkiä sinä leikit? Millainen on sinun pelisi henki? Positiivinen kysyminen itseltänsä on paras kehittää omaa tietoisuutta, tästä on mainio esimerkki Puuha-Pete . Puuha-Pete kysyy itseltään. Kun pystyt katsomaan omaa toimintaasi hiekkalaatikko-näkökulmasta, ymmärrät luonnon voiman ja pystyt voittamaan luonnollisesti. Ja yhteistyöllisesti siten, että kaikki voittavat .

11 Muistiinpanot Esa Saarisen luennolta Pafos Tulenkantajaseminaari 9.-15.7.2013